English
Български
Търси

Кариерно консултиране

Аз съм Елица Панева и съм сертифициран кариерен консултант с   GCDF сертификат. Мога да съм ВИ полезна когато искате да изберете:

какво да учите /средно или висше образование/

как да планирате кариерата си

как да се справите с интервютата за работа

как да промените професията си и да потърсите нови хоризонти

как да се справите, с предизвикателствата на повишението.

 

Една кариерна консултация от 50 минути струва 30 лева за работещи, 20 лева за безработни и 10 лева за ученици

 

Кариерата е нещо, което човек гради цял живот. Тя е като една стълба, по която се изкачваме ежедневно.

В стъпалото “Израстване” (0-14 години) човек  се оформя като личност, ориентира се, може да успее и да се идентифицира с някаква трудова дейност (професия). Това е началният стадий на кариерата, когато малкият човек би следвало да знае ориентировъчно отговора на въпроса “Какъв искам да стана?”. Голяма е ролята в това отношение на семейството, училището, на медиите, обществото.

 

В стъпалото на “Изследване” (15-24 години) човек  може да запази, но може и да коригира своя първоначален избор за кариера. В този стадий на кариера, той би следвало да може да се познава, самооценява, сравнява с изискванията на различни професионални области. Това е стадий, през който младият човек е разбрал нови неща за себе си (потребности, интереси, ценности и т.н.) и може да направи самостоятелна преценка и избор.

 

В стъпалото на “Формиране” (24 - 44 години) човек търси и намира подходяща за себе си работа, стреми се да заеме по-трайна позиция в избраната кариерна пътека, но същевременно непрекъснато проверява своя избор. Все пак до 30 годишна възраст той вече има ясен отговор дали кариерата е подходяща за него (ако се справя успешно със своята работа, има постижения, ако е открил с какво работата му харесва). Между 30 и 40 години е наясно със своите цели по отношение на кариерата (какво може да постигне чрез нея), а между 35-45 години все по-често преоценява кариерното си развитие.

 

В стъпалото на “Съхранение” (45-65 години) човек се старае да съхрани своята ниша в кариерата (рядко пристъпва към кардинални промени), но мотивацията му за развитие и особено за доказване на личната компетентност е много силна. Тя му помага да продължи процеса на самоидентификация с кариерата.

 

В стъполото на “Спад” (60-65 години) човек е със намалена активност. Понякога се примирява с факта, че му предстои нов начин на живот (пенсиониране), понякога е силно мотивиран да приеме новото си амплоа на наставник на по-млади хора.

 БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ и материали, как да опознаете себе си. 

те могат да ви помогнат да погледнете на себе си, своите желания и очаквания за работното място по различен начин

да ви ориентират, от какво точно имате нужда. Познаването на себе си и своите очаквания е полезно. 

тест за определяне на ценностите в работата, какво вие цените и търсиет от една работа

http://fbo.bg/images/cards.swf определя вашите ценности в работа, или какво е важно за вас в една работа

определяне на личностния профил  

https://www.16personalities.com/bg/%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82

тест за избор на специалност    https://www.icares.com/instantstudytest

 
© 2016 - 2024 Всички права запазени