English
Български
Търси

За търсещи работа

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА?

Търсенето на работа е процес, който е двустранен. От една страна ВИЕ избирате работодател, от другата страна стои работодателя, който избира вас. За да сте успешни е необходимо, да сте подготвени иначе рискувате да сте като студента, дето е прочел само един въпрос и се надява точно той да се падне на изпита. 

За да сте ефективни в намирането на най-добрата работа за вас е необходимо да  отделите време за подготовка и опознаване на себе си, както и да се научите да спазвате някои правила. 

https://www.youtube.com/watch?v=rycIAMV4pWE  тук можете да видитие видеото, което съм направила по темата

  • направете си професионална автобиграфия със снимка, която е тип за документи. не поставяйте снимки от ресторанти, плаж и други такива, те се ви представят в добра светлина. Ако нямате подходяща снимка или я изрежете, за да не се вижда фона или се снимайте с телефона си на неутрален фон.
  • Не спествайте информация относно година на раждане или други подобни подробности, това прави по скоро негативно впечатление и не ви помага.
  • подредете го хронологично винаги от последна към първа месторабота, от последно образование пример магистър, бакалавър, средно.
  • Дори и да не сте работили и да нямате трудов опит не изброявайте всички предмети и курсове, които сте учили в университета. Изберете нещо, което е различно и ви отличава от другите кандидати.
  • добрата автобиграфия за хора с малко опит е максимум 1 лист, за тези с повече опит до 2-3 листа.
  • прегледайте текста за правописни и пунктуални грешки.
  • не забравяйте да посочите вашите чуждоезикови умения, сертификати и курсове, ако има такива, компютърни умения
  • посочете акуален телефон,  имейл и адрес. Когато четем вашите автобиграфии, ние съобразяваме местополжението на работното място с вашето местоживеене и още по телефона ви напомняме, за да не губим време да дойдете за интервю, за да кажете " на мен ми е далече" .
  • Чете внимателно обявите и пазете копие от обявата, ако ви поканят на интервю е добре да се подсетите къде и за какво сте кандидатствали.
  • Отидете подготвени на интервюто за работа 

СЪВЕТИ ЗА ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНТЕРВЮ

По какво си приличат интервюто за работа и първа среща с мъж/жена? По две неща хората, никога не са такива каквито са и ако отидеш неподготвен рискуваш да не ти се обадят отново.

СЕГА СЕРИОЗНО

Когато ВИ се обадят за интервю, изчакайте да ви кажат адреса и си го запишете, след това евентуално задайте въпроса къде се намира този адрес. Лично за мен този въпрос е излишен при наличието на  https://maps.google.bg/   www.bgmaps.com/  и GPS  на всеки нов и модерен телефон, задаването на подобен въпрос означава или  не добра организираност, не съобразителност или инертност и незаинтересованост.

Погледнете на картата къде се намира адреса, с какъв транспорт се достига до мястото и съобразете времето, което ще ви е необходимо, за да отидете точно на време.

Облечете се подходящо – не модерно или скъпо, а подходящо с дрехи, с които ще се чувствате удобно и ще направите добро впечатление. Знаете поговорката „По дрехите те посрещам, по ума те изпращам“, за съжаление първото впечатление се формира в първите 5 минути за интервюто. Ако вие не изглеждате надеждно и професионално, то вече сте загубили една част от интервюто си и от увереността си.

ЖИВОТО ИНТЕРВЮ се печели от вашите умения да общувате и да покажете, че сте: СЕРИОЗЕН, НАДЕЖДЕН КАНДИДАТ, НА КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРИЕ.

До сега вече над 16 г никога човека с най-много опит, най-добро образование или знаене на най-много езици, не е спечелил живото интервю.

Тук спокойно може да се водите от девиза на тюлените или тъй наречените 

5 златни П

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА, ПРЕМАХВА ПРОВАЛА НА ПРЕДСТАВЯНЕТО

Какво значи това?

Когато отивате при работодател, който търси директно хора или от агенцията са ви казали кой е работодателя /изпратили са ви web сайта му/ просто го разгледайте и се подгответе с информация с какво се занимава, от колко години съществува фирмата, какви са клиентите. Обикновено тази информация я има в частта ЗА НАС.

Не мога да кажа, какви точно въпроси, ще ви задават колегите, но винаги има едни 5-6 въпроса, които се задават от всички.

ЗАЩО НАПУСНАХТЕ ПРЕДИШНАТА СИ РАБОТА? КАКВА ЗАПЛАТА ОЧАКВАТЕ?, ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ВАС? КАКВИ СА ВАШИТЕ ПРЕДИМСТВА/ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ? А КАКВИ СА ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ВИ СТРАНИ ИЛИ НЕДОСТАТЪЦИ?

За да сте подготвени се опитайте да отговорите в къщи на посочените  въпроси. Опознайте себе си. Можете да използвате следното упражнение

ОГЛЕДАЛО застанете в къщи пред огледало по възможност в цял ръст и си задавайте на глас въпросите, след това следете отговора си в огледалото, така ще можете да се погледнете отстрани, как стоите в интервю. Отоговаряйте на въпросите до тогава, до когато се харесате в Огледалото и решите да се наемете

КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ТАЗИ РАБОТА КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ МЕН КАТО КАНДИДАТКАКВО МОГА ДА ПРАВЯ /професионален опит или стаж/ЗАЩО СЪМ ПО ДОБЪР/А ОТ ДРУГИТЕ КАНДИДАТИ С КАКВОКАКВО ОЧАКВАМ ОТ ТАЗИ ПОЗИЦИЯКАКВО ИСКАМ ЗА СЕБЕ СИ КАТО ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И ИЗРАСТВАНЕ

ЗАЩО КАНДИДАТСТВАМ ЗА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ ИЛИ В ТАЗИ КОМПАНИЯ

Добрата ориентация и относителното познаване на себе си винаги правят добро впечатление. Ако някой въпрос по време на интерювто ви затруднява или не знаете как да отговорите по-добре си признайте честно, отколкото да попадате в неудобна ситуация. Човека срещу вас също си е търсил работа и може да ви влезе в положението.

Поработете върху това да преобразувате недостатъците си в ПОЛЗИ

ПРИМЕР

Негативи

Ползи

Нямате много трудов опит

Да това  е така, но аз съм постоянен с желание за работа, няма негативно наследство от предишна работа и съм готов да се уча и да спазвам вашите правила

Много често сте си сменяли работата

Да за съжаление това е така, но в началото на трудовия си опит човек, не е съвсем наясно с това, което цели, въпреки това си мисля, че различните работни места ме научиха на много и разнообразни неща, които сега мога да използвам в работа си при вас. Понякога е добре да имаш различен поглед върху нещата.

Вие искате развитие, как си го представяте

Бих искал да мога да научавам нови неща, да се обучавам и да получавам нови умения от бъдещата си работа, за да мога да съм по продуктивен и успешен за компанията и за себе си.

Какво заплащане очаквате?

Тук е добре винаги да посочвате в диапазон от 500 до 900 примерно, зависи къде и за какво кандидаствате като мотивацията е, бих поискал тази заплата за изпитателния период, за да можете добре да прецените какви ще са ползите от мен, какво мога и дали ще съм полезен за вас и т.н

Колкото по подготвени сте толкова по лесно, ще ви бъде по време на интервютата, най-важното нещо е да бъдете естествени, да давате логични и смислени отговори, да не се притеснявате доколкото можете /няма човек, който да знае и може всичко/

Бъдете положителни, дори и отговорът за вас да е отрицателен. Това не ви прави нито по-лош човек, нито по лош професионалист. Просто това работно място не е вашето.

https://www.ted.com/talks/phil_hansen_embrace_the_shake?language=bg 

това е един доста мотивиращ и впечатляващ клип, за това как недостатъците могат да се превърнат в предимства и да не ти пречат да осъществиш МЕЧТАТА СИ.

Желая ви успех в търсенето на работа, защото няма друг човек освен вас, който да може да прецени какво е ДОБРО, ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНА ДА РАБОТИТЕ.

Не се страхувайте да опитвате, търсете работа, на която ще ви товарят, ще ви дават много задачи, често пъти трудни и сложни, но така вие ще развиете себе си и своите качества.

Ще дойде ден, когато всяко нещо, което сте НАУЧИЛИ, НАПРАВИЛИ, ВИДЕЛИ И ПРЕЖИВЕЛИ, ще ви е от полза и ще намерите своето  точно място.

Тук можете да видите, че много от успелите и известните хора също са били отхвърляни и определяни, като некадърни и неперспективни.

Общото между всички тях е, че не се отказали и са продъжили да опитват и да вярват в себе си 

https://mobilnost.wordpress.com/2014/10/01/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9/

 

 
© 2016 - 2024 Всички права запазени